Vilka vinner SBL Herr om fansen får bestämma?

SBL Herr startar om en mindre än en månad. Vi på Black-friday-sverige.se har undersökt vilka som vinner SBL Herr denna säsong om svenskarnas sökbetende får bestämma. Vi har undersökt hur många svenskar som söker på en basketklubb varje månad och om det finns någon korrelation.

Senaste 5 åren har endast Jämtland Basket och BC Luleå vunnit “Årets matcharrangör” med motiveringen som lyder: “Den klubb som genom ett gediget idérikt och långsiktigt arbete har gjort matchtillfället till en fest”. Jämtland Basket har vunnit 3 av dessa, 2017, 2019 samt 2020 och BC Luleå 2016 samt 2018. Luleå som stad har en lång och gedigen basketkultur i staden samtidigt som BC Luleå som arrangör har givit sin publik vad de vill ha. Ett bevis på det är att de genom åren har haft starka publiksiffror jämfört med publiksnittet i SBL Herr. Det märks tydligt att antalet sökningar på Google har en hög korrelation med både antalet besökare per match och att vinna årets matcharrangör.

Jämtland Basket startade under andra halvan av 2010-talet en stark satsning mot att försöka vinna sitt första guld i svenska basketligan. Deras satsning gav även resultat när de för första gången i klubbens historia nådde hela vägen till semifinal under säsongen 2018/2019 i SBL Herr. Detta märks även tydligt på sökningarna på Google för söktermen “Jämtland Basket”. April 2019 då semifinalerna spelade hade de hela 9900 sökningar per månad, vilket är den största noteringen någonsin för Jämtland Basket. De har också lyckats öka antalet åskådare per match väsentligt under denna tid. Mellan säsongerna 2015/2016 och 2019/2020 har publiksnittet gått upp från cirka 600 till 1500 åskådare per match.

Slutsats

Denna säsong har SVT valt att satsa på svensk basket eftersom att intresset har växt mycket senaste året. De kommer att sända minst 50 matcher från svenska herr- och dambasketligan så är det mycket sannolikt att intresset kommer att öka för alla lagen framöver. Får vi se Jämtland Basket i final för första gången denna säsong mot Borås Basket? Tar BC Luleå sig till semifinal och även det relativt nya laget i SBL Herr, Köping Stars?

Om undersökningen

För att genomföra undersökningen har vi använt oss av Google Adwords Keyword Planner. Med verktyget har vi undersökt och sammanställt sökvolymen för perioden september 2019 och augusti 2020 för alla lag. För söktermen “Jämtland Basket” har vi använt perioden september 2016 – augusti 2020.

Om ni har några frågor om undersökningen, eller vill ta del av den fullständiga datan som vi samlat in, vänligen kontakta oss via kontakt@black-friday-sverige.se.

© Copyright - Black Friday Sverige 2020